Notícies

Agenda

Curs de Tast

Taller de Tast


ANOTA
LES DATES!

enobit
FIRAGRI INFORMARÀ SOBRE LES EINES TECNOLÒGIQUES PER MILLORAR LA GESTIO DELS REGS I DE LA FERTILITZACIÓ EN ELS CONREUS

La Fira es farà del divendres 10 de març al diumenge 12

La vuitena edició de la Fira Agrícola i Ramadera de les Comarques de Girona (FIRAGRI) que es farà del divendres 10 de març al diumenge 12, informarà sobre les eines tecnològiques que ofereix el portal RuralCat per millorar la gestió dels regs i de la fertilització en els conreus.

El dia d’inauguració de FIRAGRI, el divendres, 10 de març al matí, es farà la jornada tècnica “RuralCat i les noves eines de suport a la decisió”. Es tracta d’una trobada per informar de les eines tecnològiques per millorar la gestió dels regs i de la fertilització en els conreus que ofereix el portal agroalimentari i del món rural del DARP, RuralCat. A aquestes eines s’hi pot accedir des d’aquest portal (www.ruralcat.com).

L’eina de recomanacions de reg permet el càlcul de les necessitats de reg de fins a 40 cultius diferents d’una forma àgil i senzilla, i l’eina de suport a la decisió en fertilització calcula una recomanació d’adobatge nitrogenat per parcel·la. Actualment funciona pels cultius de blat, ordi i panís.

La jornada es fa en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2006, i també inclou una xerrada sobre els cinc anys d’experiència del pla pilot per a la millora de la fertilització nitrogenada a l’agricultura del Baix Empordà. L’ organitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP).

Es farà a la Sala d’actes del pavelló comercial de FIRAGRI a partir de les 10.30 h del matí. La presentarà el coordinador dels Serveis Territorials del DARP a Girona, Josep Guix.

ALTRES JORNADES

El mateix divendres 10 de març a la tarda es faran dues jornades més:

  • A partir de les 16.00 h a l’Hotel Travé (carrer Empordà, s/n, Figueres) es farà una jornada sobre el sector porcí. Inclou una xerrada sobre el present i el futur de la ramaderia a Catalunya, a càrrec del cap de ramaderia del DARP, Eduard Torres, i una taula rodona amb la presència d’un representant de cada un dels grups parlamentaris que formen la Comissió d’Agricultura al Parlament de Catalunya. Es clourà amb un berenar - sopar a base de productes derivats del porc. L’organitza Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC).


  • A partir de les 16.00 h a la Sala d’actes de Fisersa tindrà lloc una jornada sobre “Seguretat i Salut laboral al camp. Inspecció de treball i explotacions agràries”. La presentarà Santiago Caballero, coordinador de la Fundació Lluís Nomen, que és l’entitat que l’organitza. Inclou un debat i dues conferències: una sobre “La prevenció de riscos a les explotacions agràries i la inspecció de treball” a càrrec de José Antonio Sánchez Mato, cap de la Unitat d’Inspecció i Seguretat Social de Girona, i l’altra sobre el punt de vista dels pagesos que pronunciarà el coordinador comarcal del Baix Empordà del sindicat Unió de Pagesos de Catalunya, Pere Pellicer.

    La Unió de Pagesos col·labora en aquesta trobada i, juntament amb el Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) Empordà-Costa Brava organitza un tast guiat de vins que es farà a continuació, a les 18.30 h. Anirà a càrrec de l’enòleg Júlio de la Cámara. La inscripció prèvia s’ha de fer als telèfons dels organitzadors 972 67 87 17 o 972 50 75 13, respectivament.

L’endemà dissabte 11 de març hi ha programades dues jornades i una xerrada:

  • A les 10.00 h del matí, a la Sala d’actes de Fisersa, es farà una jornada vitivinícola organitzada pel Consell Regulador de la DO Empordà-Costa Brava. Començarà amb una xerrada titulada “Saber adaptar el conreu de la vinya per elaborar vins de qualitat” a càrrec de l’enòloga del Consell de l’Institut Cooperatiu del Vi – Centre Enològic Pyrenees-Roussillon, Helena Teixidor. Una hora més tard, es presentarà el treball seleccionat pel premi Modest Domínguez: ”Estudi de valoració i dinamització del paisatge vitivinícola de la denominació d’origen” a càrrec de les seves autores Ona Riera i Jinámar Tomás. Clourà la trobada una degustació de vins de l’Empordà.


  • A les 15.00 h a la Sala d’actes del pavelló comercial de FIRAGRI, tindrà lloc una jornada sobre “Horticultura ecològica. Aprofundiment en tècniques de control de plagues i males herbes”, en la que es parlarà sobre la reducció de costos en el control de les males herbes i sobre les tècniques de control de plagues en l’horta i identificació d’enemics naturals. L’organitza el sindicat Unió de Pagesos de Catalunya.


  • A les 17.00h a la Sala d’actes de Fisersa hi haurà una xerrada titulada “El comportament del conill amb el seu racionament” a càrrec de l’enginyer agrònom, François Tudela. L’organitza l’Associació de Cunicultors de l’Alt Empordà i la Federació d’Associacions de Cunicultors de Catalunya.

El programa d’activitats es completa amb una jornada sobre “El vi i la seguretat alimentària – Control de l’Ocratoxina A”, que tindrà lloc una setmana abans de l’inici de la Fira, el dijous 2 de març. La trobada pretén facilitar informació i resoldre dubtes sobre la qualitat integral del vi. Es farà al Consell Comarcal de l’Alt Empordà (carrer Nou, 21, Figueres), a partir de les 17.15 h. L’organitzen l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, el DARP i el Consell Regulador de la DO Empordà-Costa Brava.

Per a més informació podeu contactar amb el Gabinet de Premsa de FIRAGRI, trucant als telèfons 972 67 62 23 ó 666 86 90 13 (Mercè Illa). També us podeu dirigir al responsable de l’Àrea de Promoció de l’Ajuntament de Figueres, Salvador Torres, al telèfon 972 67 35 30 (matins).

Figueres, 17 de febrer de 2006

Associació Catalana d'Enòlegs
Centre Àgora. Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 - Vilafranca del Penedès

Tel. i fax: (93) 891 25 50
e-mail: enoace@teleline.es