Notícies

Agenda

Curs de Tast

Taller de Tast


ANOTA
LES DATES!

enobit
XIIè Congrés Anual de l’ACE

El primer congrés del mil·leni s’ha desenvolupat amb la voluntat de consolidar i aprofundir les relacions amb els enòlegs del Llenguadoc-Rosselló

Un cop va quedar palès que el Congrés de Perpinyà marcaria un punt d’inflexió dins l’Associació Catalana d’Enòlegs, calia preparar el congrés del després a consciència.

Per això es va triar com a escenari el Camp de Tarragona, concretament la població de Montbrió del Camp, estació termal des de l’època de la Roma imperial i punt de trobada de les cultures vitivinícola i oleícola de la mediterrània catalana. Tota una declaració de principis culturals.

Els dies 16, 17 i 18 de març, l’hotel Terme Montbrió, d’instal·lacions àmplies i modernes, gairebé espectaculars, va ser el testimoni d’un calculat entrellat de confluències que, degudament administrades, representen algunes de les vies de futur per a la professió, en general, i per a l’Associació, en particular.

Les dues Catalunyes

Una nodrida delegació d’enòlegs de la Regió Llenguadoc-Rosselló van acompanyar la primera part dels actes del Congrés, tot confirmant que els desitjos expressats a la trobada de Perpinyà d’establir una col·laboració continuada entre les dues enologies catalanes (la del nord i la del sud), està en camí de fer-se realitat.

Fernand Baixas, el flamant organitzador del Congrés 2000, hores d’ara convertit ja en president regional, va signar el protocol de col·laboració conjuntament amb el president de l’ACE, Carles Playà. Les visites tècniques i actes institucionals fets en conjunt van ser revestits d’una gran cordialitat, i el dinar de comiat, en un restaurant típic del Priorat, va ser especialment emotiu.

Tradició i modernitat

Tot i la riquesa vinícola de la zona central de la mediterrània catalana, es va escollir com a zona on girar visites tècniques el Priorat que sintetitza, alhora, el més nou i el més vell de la vitivinicultuta catalana.

Un paisatge accidentat, gairebé salvatge, convertit en aventura a través de carreteres de difícil accés, i on, paradoxalment, les urpes de les excavadores s’evidencien en els nous aterraçats i moviments de terres que conformen un horitzó geomètric, humà, amb ambicions tecnològiques. Amb finques coronades per cellers de nova planta i factura arquitectònica de Nou Món.

Les visites als cellers d’Scala Dei i de la Cooperativa Vinicola del Priorat, van evidenciar que l’eixuta terra de llicorella, les varietats tradicionals i els vins potents i pronunciats continuen sent els projectes vertebradors del nou Priorat, empès cap a la modernitat gràcies a la volada de la moda i a l’oportuna administració de l’èxit i la tecnologia.

Nous enòlegs ens van parlar dels fruits de la vella terra del futur. Tot un contrast que va estimular els visitants i va ser origen de comentaris admirats i algunes controvèrsies.

Ciència i tecnologia

L’enologia, sempre decantada cap a la tecnologia i la praxis per la urgència pròpia de la seva execució, sembla que en els darrers temps es vol prendre algun respir per endinsar-se en la ciència. Tal vegada hauríem de dir recerca científica.

La jornada tècnica del Congrés va ser el marc en què van confluir els interessos enològics del futur. Herpasa, el patrocinador industrial del congrés, va oferir una sessió sobre alguns aspectes de conservació i gestió dels dipòsits d’acer inoxidable que van cridar l’atenció als participants, tot obrint vies cap a temes d’electroquímica, fins ara allunyats de les preocupacions enològiques.

El patrocinador institucional, l’Incavi, va presentar els seus treballs de recerca, en especial els basats en la caracterització i el seguiment de llevats en fermentació mitjançant tècniques d’anàlisi de DNA mitocondrial.

Finalment, es va fer una sessió informativa pràctica de l’ús de l’edició digital de l’ACE Revista d’Enologia.

L’interès dels assistents en els temes de genètica aplicada i Internet van posar en evidència que l’enologia ja no és únicament l’art pragmàtic d’aplicació immediata que l’ha caracteritzat les darreres dècades. Genètica, nous materials i tecnologies de la informació estan en el centre de l’atenció i preocupació dels enòlegs.

Vi i oli

En cada una de les expressions gastronòmiques del congrés, va quedar palès que la comarca comparteix passió entre el vi i l’oli. La qualitat d’ambdós productes i la novetat organolèptica que l’oli representava per al col·lectiu va ser una constant que es va anar succeint durant el cap de setmana i que va tenir el seu punt àlgid en el sopar de gala del dissabte en què l’alcalde de Montbrió, i president de la cooperativa oleícola, va oferir expressions i explicacions que traspuaven la filosofia mil·lenària de la terra.

Les converses, opinions i discussions sensorials que tradicionalment els enòlegs dediquen monotemàticament al vi, aquest cop van quedar clarament desplaçades cap a les novetats oleícoles. Tot un símptoma de nous temps que demana continuïtat.

Cloenda

Un paisatge de suaus vessants sobre la platja, acollidora i lineal, que es divisava des del mirador del restaurant va ser el marc per a la cloenda del Congrés del 2001. Un dinar de diumenge reposat i tranquil, en contrast amb el trepidant ritme dels dies de sessions congressuals. A les postres, el president, amb un breu parlament de comiat, va donar per tancats els actes del Congrés.

Els patrocinadors

Herpasa, constituida el 1974, es dedica a la construcció i la venda de maquinària i d’instal·lacions per a cellers. Empresa líder en la construcció de tancs d’acer inoxidable per a emmagatzemament i fermentació de vins, també construeix sistemes de vinificació automàtics amb diferents model de vinificadora.

A través de la seva filial Hemapaq comercialitza equips de refrigeració per al control de temperatures en la fermentació, sistemes d’estabilització per a fred en continu, filtres, pasteuritzadors, concentradors per a mostos i instal·lacions de destil·lació.

De la seva banda, l’Incavi, l’Institut Català de la Vinya i el Vi, ha recolzat de manera institucional i com a patrocinador el XII Congrés de l’Associació Catalana d’Enòlegs.
Associació Catalana d'Enòlegs
Centre Àgora. Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 - Vilafranca del Penedès

Tel. i fax: (93) 891 25 50
e-mail: enoace@teleline.es