Notícies

Agenda

Curs de Tast

Taller de Tast


ANOTA
LES DATES!

enobit

Cursos d’iniciació i aprofundiment al món dels vins

Els cursos de tast de l’ACE

Un camí d’entrada a la qualitat de vida mediterrània a través de l’entorn apassionant dels nostres vins

Durant l’any 1984 un col·lectiu de professionals dedicats al món del vi, amb la vocació de defensar els interessos comuns, van decidir formar l’Associació Catalana d’Enòlegs (ACE), inscrita al Registre d’Associacions de Barcelona el 22 de març de 1984.

Els fins primordials de l’Associació són els d’obtenir el reconeixement legal de l’activitat dels enòlegs, la seva titulació oficial, la seva protecció jurídica i qualsevol altra acció que pugui millorar el seu funcionament com a col·lectiu professional.

Altres objectius són el foment, l’organització o la participació en qualsevol acte, conferència, seminari o activitats tècniques relacionades amb la vitivinicultura, tant dins l’àmbit de l’Associació com amb terceres persones o entitats. En aquest sentit l’ACE col·labora amb la Universitat Rovira i Virgili, La Universitat de Barcelona, l’Incavi, Firaví, l’Acadèmia Tastavins Sant Humbert, la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia, el Museu del Vi de Vilafranca del Penedès, etc.

Apart de les activitats dels enòlegs, l’ACE, a través de diversos cursets de divulgació i tast, s’esforça en difondre la cultura del vi, i defensar el bon ús com aliment integrat de la cuina mediterrània, de la que és un dels seus components tradicionals.

Aquest és l’objectiu que us proposa l’Associació Catalana d’Enòlegs, el col·lectiu professional dels tècnics que vetlla per l’elaboració i la qualitat dels vins catalans.

La nostra associació no té únicament aquest objectiu, sinó que conscient i preocupada pels múltiples aspectes de l’entorn alimentari, cultural i lúdic del vi i les seves relacions amb el nostre món mediterrani, vol contribuir al seu coneixement i bon ús.

No hi ha dubte que, d’uns anys ençà sobretot, estan canviant els hàbits alimentaris, i amb ells el bon ús del vi, que hi ha anat estretament lligat, és desplaçat en els gustos de les noves generacions per begudes massa vegades més nocives que el que els poderosos mitjans de la propaganda massiva i el màrketing ens volen fer creure.

Conscients de la realitat que ens ha tocat viure, la nostra Associació després de les primeres experiències de portar a la pràctica diversos cursos pilot, hem preparat un programa de Cursets de Tast de diferent nivell per donar a conèixer la diversitat del vi, la seva elaboració i conservació i les seves bones propietats, tant des del punt de vista alimentari, de la salut i les seves propietats sanitàries, com també del seus aspectes culturals i lúdics. En poques paraules, la nostra intenció és donar tota la informació necessària per beure vi, per beure bé i per gaudir-lo amb coneixement.

Aquests cursos amb diferents nivells, permeten conèixer el vi en diferents aspectes:

  • Com s’elaboren els diferents tipus de vi, les seves semblances i diferències.
  • Introducció al tast de vins.
  • El tast de vi i la seva qualitat segons el seu origen i criança.
  • Les zones vitivinícoles del nostre país. Les denominacions d’origen (D.O.) catalanes.
  • Les zones vitivinícoles de l’Estat espanyol i les d’arreu del món.
  • El vi i la salut. Estat actual dels coneixements mèdics sobre els efectes demostrats del bon ús del vi en la salut humana.
  • El vi i la gastronomia. Aspectes culturals i lúdics de la presència dels vins en la dieta mediterrània a través de la història i fins els moments actuals.

Tots aquests aspectes i molts d’altres formen part del programa dels Cursos de tast de l’Associació Catalana d’Enòlegs.

Els tècnics que elaboren els vins del nostre país us acostaran amb senzillesa a l’apassionant món dels vins, donant resposta a totes aquelles qüestions que sempre heu volgut conèixer. Aquest és en síntesi el nostre objectiu, i pensem que és bo per a un país d’història i tradició vitivinícola. Per aconseguir una societat més sana i més ben informada creiem que una font seriosa i amb el millor coneixement de causa és, sense cap mena de dubte, la que poden fornir els professionals de l’enologia.

D’altra banda, i per tal de canalitzar aquesta possibilitat, pensem que bàsicament ens hem de dirigir a les entitats populars tan nombroses al nostre país, ateneus, centres culturals i associacions diverses, que són el pal de paller de la vida cultural de pobles i viles, i a ells oferir aquests cursos de divulgació que sabem positivament reben sempre bona acollida.

També ens dirigim igualment a les regidories de Cultura i d’Ensenyament del ajuntaments catalans i a la resta d’ens supramunicipals com els Consells Comarcals oferint aquests cursos que són, a més, adaptables a les necessitats particulars de cada situació. Dirigiu-vos a l’Associació Catalana d’Enòlegs, ningú amb més propietat us pot introduir en el meravellós món del vi.

TIPUS DE CURSOS

Curs bàsic d’iniciació al coneixement dels vins
8 hores en 4 sessions
El raïm. La maduresa. La verema i la vinificació. Composició i característiques dels vins. Elaboració dels diferents tipus de vins. El tast del vi, nocions bàsiques. Tast de vins blancs, rosats, negres i caves. Zones vitivinícoles del món.

Denominacions d’origen de Catalunya
8 hores en 4 sessions
D.O. Empordà. D.O. Costers del Segre. D.O. Alella. D.O. Tarragona. D.O. Conca de Barberà. D.O. Terra Alta. D.O. Priorat. D.O. Penedès. D.O. Cava. Característiques de les zones productores. Tast de vins de les diverses denominacions d’origen.

Denominacions d’origen d’Espanya
8 hores en 4 sessions
Zones de producció de vins blancs. Zones de producció de vins negres i rosats. Zones de producció de vins especials. Característiques de les zones estudiades i tast dels vins que s’hi elaboren.

Vins del món
6 hores en 3 sessions
Història i geografia del vi. Principals zones vitícoles del món. Característiques dels vins produïts a les regions més importants arreu del món. Vins especials. Tast de vins de diverses zones vitícoles.

DADES D’INTERÈS PER LES ENTITATS ORGANITZADORES

Aquests cursos són impartits per professionals de l’enologia de la nostra Associació. Els cursos són pensats per a grups de 20 persones.

Els organitzadors hauran d’acondicionar una sala amb prou capacitat pels assistents, amb taules i cadires, ben il·luminada, amb disponibilitat d’aigua, pissarra i mitjans audiovisuals a ser possible (vídeo, projector de diapositives i retroprojector).

L’Associació Catalana d’Enòlegs proveirà de material didàctic als assistents i tot el què calgui per a les pràctiques de tast.

Al final de cada curs, l’ACE donarà un diploma d’assistència als alumnes. Per a més informació sobre el contingut dels cursos, preus i d’altres qüestions d’interès, adreceu-vos a:

Associació Catalana d’Enòlegs
Centre Àgora
Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. i fax: 93 891 25 50Associació Catalana d'Enòlegs
Centre Àgora. Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 - Vilafranca del Penedès

Tel. i fax: (93) 891 25 50
e-mail: enoace@teleline.es