Notícies

Agenda

Curs de Tast

Taller de Tast


ANOTA
LES DATES!

enobit
Miquel Doñate Guau

Mestre d’enòlegs

El Sr. Doñate és mort. En Miquel ens ha deixat físicament, però el seu record serà a la nostra memòria per sempre. A l’Escola d’Agricultura, als cellers, a les vinyes, a casa de tots els que el vam conèixer i el vam tractar, per que tots tenim coses que agrair-li, per què una persona com ell és difícil d’oblidar.

Una vida sencera dedicada al món del vi

Miquel Doñate Guau va néixer a Barcelona el 28 de desembre de 1914. Va estudiar a l’Escola d’Agricultura de Barcelona on va obtenir el títol d’enginyer agrícola, que posteriorment es va canviar pel de perit agrícola i, finalment, pel d’enginyer tècnic en indústries agrícoles, però ell sempre es va presentar com enòleg, per què això és el que ell era.

I així ho van reconèixer els organismes que ho podien fer en cada moment: el Sindicat Nacional de la Vid, Cerveses i Begudes, primer, i la Federació Espanyola d’Associacions d’Enòlogs, després. Dos anys després d’obtenir el títol va ingressar als Serveis Tècnics d’Agricultura de la Diputació de Barcelona i nou anys després, en crear-se el nou Servei de Viticultura i Enologia, s’integrà en ell com a ajudant i el 1965 va esdevenir el cap del Servei fins a la seva jubilació el 1982. D’aquest període cal destacar la creació de diferents camps experimentals amb la col·laboració dels cellers cooperatius i sindicats agrícoles, i fins i tot particulars, en diferents llocs: Caldes de Montbui, Vilafranca del Penedès, Ullastrell, Alella, Santpedor, Artés, etc. I arreu es va destacar com a innovador del conreu de la vinya.

A més va compaginar aquestes activitats oficials amb la docència a la Granja-Escola d’Agricultura de Caldes de Montbui primer i després a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, on ja jubilat encara va fer alguns cursos d’anàlisi sensorial dins el Master en Viticultura i Enologia de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Va pronunciar nombroses conferències dins de les campanyes d’Extensió Agrària de la Diputació de Barcelona. Va donar molts cursos de degustació del vi i va fer tot un seguit de seminaris per a l’Escola d’Hostaleria i de Sumillers. Naturalment, tot això anava acompanyat d’articles i columnes a la premsa especialitzada. Els seus deixebles són legió: és difícil trobar catalans de més de 35 anys dedicats al món del vi que no hagin rebut algun ensenyament o consell d’en Miquel Doñate.

També va exercir com a professional lliure dirigint les Caves Gumá S.A. des del 1947 fins al 1965, tot donant assessorament a molts cellers i cooperatives de moltes localitats catalanes: Falset (mes de 40 anys) Sentmenat (mes de 13 anys), Capçanes, Cornudella, Santpedor, Artés, Alella, Salelles, El Vendrell i moltes caves de vi escumós arreu del país. A totes elles hi va deixar deixebles, però sobretot, amics.

Era membre numerari de l’Acadèmia de Tastavins de Sant Humbert i cavaller confrare d’Honor de la Confraria dels Vins de Cava de Sant Sadurní. Estava en possessió de la Medalla de l’Agricultura Catalana de la Generalitat de Catalunya, i de la Medalla d’Or al Mèrit Enològic atorgada per l’Associació Nacional d’Enòlegs. L’any 1979, Sa Majestat el Rei Joan Carles I li va concedir el títol d’Oficial de l’Orde del Mèrit. Com a professional de reconegut prestigi va participar com a membre de jurat qualificador en innombrables concursos vitícoles i obtingué també nombrosos premis i distincions a la seva tasca.

Adéu, Miquel

Ens has deixat, Miquel. Ja no podrem fer petar aquelles xerrades enriquidores al despatx de l’Escola, mentre ens feies veure que calia més cercar les virtuts del vi que encaparrar-se en trobar-hi defectes, per què els defectes es poden esmenar o amagar i, en canvi, les virtuts cal destacar-les i gaudir-les, com nosaltres vam gaudir els teus ensenyaments i els continuarem gaudint cada cop que et recordarem: a l’Escola, als cellers, a les aules, al cellers, a les vinyes..., tal com ha quedat palès en les tantes i tantes manifestacions d’afecte i consideració de tots els pagesos, viticultors, exalumnes i amics que, en aquestes darreres dates, han expressat a la teva família, quan tots plegats i d’un en un, ens hem adonat que ja no te les podríem donar a tu mateix.

Josep Sancho
Professor de microbiologia a l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona
Associació Catalana d'Enòlegs
Centre Àgora. Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 - Vilafranca del Penedès

Tel. i fax: (93) 891 25 50
e-mail: enoace@teleline.es