Notícies

Agenda

Curs de Tast

Taller de Tast


ANOTA
LES DATES!

enobit
Suport a l’enòleg

Dins la política de difusió i promoció de coneixements que tenen relació amb l’enòleg i la seva professió, l’Associació Catalana d’Enòlegs ha col·laborat durant el 2005 amb diverses empreses capdavanteres del sector en l’organització d’actes que aprofundeixen en els aspectes més científics de la tasca d’elaboració de vins, tant des del punt de vista teòric com pràctic. Jornades tècniques, seminaris i conferències porten els darrers avenços a casa, de la mà d’experts d’altres indrets que, convidats per les empreses del sector, donen el suport que l’enòleg requereix. La millora dels productes vitivinícoles que s’elaboren a Catalunya és una qüestió que afecta tot el sector; del treball conjunt de les institucions i associacions amb el món empresarial i industrial n’obtindrem els millors vins.

CONFERÈNCIA NOMACORC

El passat 24 de novembre va tenir lloc al Centre Àgora de Vilafranca del Penedès la Conferència tècnica organitzada per l’empresa del sector NOMACORC, S.A, en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Enòlegs. El ponent, Rodolfo Gaona, director comercial de Nomacorc per a Amèrica del Sud, va exposar àmpliament l’estudi comparatiu de taps que ha realitzat el Comitè Interprofessional dels Vins de Bordeus (CIVB). En finalitzar la sessió els assistents van poder degustar vins de procedències diverses (Espanya, França, Estats Units i Austràlia), amb l’objectiu de conèixer i tastar vins en què s’ha emprat el tap sintètic.

VINOVACIÓN
www.lallemand.com

El control biològic és la millor eina d’adaptació a les modes d’estils de vi en un mercat dinàmic. Amb aquesta premissa, l’empresa Lallemand va organitzar el 6 de juliol, al Centre Àgora de Vilafranca del Penedès, una reunió tècnica en què es van aportar els últims resultats de la recerca científica en relació al paper dels llevats en la qualitat del vi. Les conferències es van centrar principalment, en la contribució dels llevats, bacteris i enzims naturals seleccionats en la qualitat, tipicitat i empremta sensorial del vi. Per il·lustrar sobre aquestes qüestions, els experts convidats van ser Languet Perrine, de la Universitat de Toulouse, que va parlar sobre les noves oportunitats per a la complexitat del vi com a portació de llevats no Saccharomyces en vinivificació. La fermentació malolàctica i l’afruitat del vi va ser a càrrec de Didier Theodore, també de l’esmentada universitat francesa. David Guerrand, de la Universitat de París, va abordar la maceració enzimàtica i sobre pòsits. I Anne Julien, de la Universitat de Montpeller, va aprofundir sobre les estratègies de protecció del llevat en vinificació. De la seva banda, la jornada va comptar també amb la presència de Li Zhu, enginyer microbiòleg de la Universitat de Beijing (Xina), qui va presentar les claus del posicionament en el mercat xinès del vi.

ENOTOUR 2005
www.agrovin.com

Enotour és la «gira» que organitza Agrovin en col·laboració amb diverses associacions d’enòlegs de l’Estat, entre les quals es troba l’A.C.E. Durant tres dies consecutius (del 28 al 20 de juny) i en tres indrets diferents (Saragossa, Logronyo i Peñafiel), se celebra una jornada tècnica en la que, enguany, han estat convidats Manuel Carmona (ETSI de la Universitat de Castella-La Manxa) per tractar sobre els extractes vegetals produïts per l’augment de la síntesi i l’acumulació d’antocians en vinya; Salvador Genovés (CSIC i Biòpolis) qui va parlar sobre les activitats enzimàtiques del raïm durant la vinificació en vins negres i l’aplicació de preparacions enzimàtiques exògenes; el professor Manuel Malfeito, del Laboratori de Microbiologia del Departament de Botànica i Enginyeria Biològica (Institut Superior d’Agronomia de Lisboa), va tractar dels darrers avenços en el control de Brettanomyces i Dekkera en els vins. Les jornades Enotour van acabar amb un tast de grans vins de Burdeos, a càrrec de l’enòleg Bartolomé Sánchez (Opus Wine, Mi Vino i Vinum), que també va parlar sobre l’efecte terroir.

CONFERÈNCIA SOBRE SEGURETAT ALIMENTÀRIA
www.riusirius.com

El passat 16 de juny va tenir lloc a la seu de la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia a Torreramona, Subirats, una jornada organitzada per l’Associació Catalana d’Enòlegs, amb el patrocini de la Consultoria Rius&Rius Assessors, i la col·laboració de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i de la Confraria del Cava.
Dins del sector agroalimentari –i per extensió el de vins i caves– conceptes com seguretat alimentària, traçabilitat, sistemes d’anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC), IFS (International Food Standard), formació, etc. són ja d’ús i aplicació habitual en moltes empreses.
Per tractar sobre la seguretat alimentària en el sector del vi i del cava, estretament lligada a qualitat, servei i competitivitat, la 1a Conferència sobre Seguretat Alimentària en el sector vinícola va comptar amb dues col·laboracions: Eduard Mata, director de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya, va parlar sobre la legislació actual i de futur en el nou marc legislatiu europeu, i en segon lloc, Ramon Viader, expert i experimentat professional, va aportar una visió aclaridora, professional i especialitzada de com afrontar la seguretat alimentària en el món empresarial.

JORNADA TÈCNICA AZ3 OENO
www.az3oeno.com

La V Jornada Tècnica organitzada per AZ3 Oeno va tenir lloc el 26 d’abril a Saragossa i va comptar amb la presència de Maurice Chassin, enòleg i tècnic de l’Institut de la Dégustation de Tours (França) que va conduir un tast de grans vins. Els temes tractats al seminari van ser la gestió de sòls, fertilització i nutrició de la vinya per vi de qualitat, a càrrec del director gerent d’Agrolab Analítica, Roberto Ruilope. Per garantir la vida d’un vi en ampolla, és un factor clau conèixer i controlar l’oxidació de mostos i vins blancs, especialment en regions càlides com la nostra, tema que va ser abordat pel director d’R+D+I de l’empresa francesa Oenodev, Benoît Labarbe. Després de la sessió «didàctica» de tast esmentada, Jean Marie Sablayrolles, investigador de l’INRA de Montpellier (França), va parlar sobre els nous mètodes de pilotatge de la fermentació alcohòlica i dels paràmetres que ens han de permetre assolir un estàndard de qualitat definit per a vi determinat. Finalment, va cloure la jornada tècnica Nadege Kahn, responsable d’R+D+tanins del grup bordelès OenoFrance, amb una xerrada experta sobre l’estructura i reactivitat dels tanins.


Associació Catalana d'Enòlegs
Centre Àgora. Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 - Vilafranca del Penedès

Tel. i fax: (93) 891 25 50
e-mail: enoace@teleline.es