Notícies

Agenda

Curs de Tast

Taller de Tast


ANOTA
LES DATES!

enobit

L’extracció de suro

Dins del programa de visites del XIV Congrés Anual de l’ACE els participants han tingut ocasió de visitar la finca surera de Fogueres de Montsoriu, a la comarca gironina de La Selva.

Anna Sanitjas Olea, enginyera forestal, explica que a diferència d’èpoques anteriors, amb una major diversificació d’explotacions, avui la sureda domina pràcticament tota la superfície forestal de la finca, especialment a la vessant sud, poblada d’alzines sureres (Quercus suber) de les que s’extreu la preuada matèria.

Com conta Anna Sanitjas, les actuacions que es realitzen en les explotacions de suro estan determinades per l’any en que es pela l’escorça dels arbres per obtenir el suro. Si es realitza una gestió sostenible, un o dos anys abans de pelar els arbres, s’estassa tota la superfície per airejar la massa, reduir la competència i augmentar el trànsit de nutrients dins el bosc. L’any de pela, just després d’extreure l’escorça, s’ha de realitzar un tractament fitosanitari preventiu. Per tancar el cicle, al cap de tres o quatre anys es realitza a cada arbre una incisió longitudinal a l’escorça, el ratllat, per tal que quan aquesta torni a créixer no s’esquerdi i obtenir així panes de millor qualitat en les següents campanyes i de més fàcil extracció. A més, també per assegurar la qualitat del suro i incrementar la producció, s’ha de tornar a estassar la superfície de la sureda, podar els brots de nova formació i eliminar el suro mort i mal format; controlant al mateix temps el creixement d’espècies d’arbres invasores, com els pins pinyoners.

Les dues primeres extraccions, després de que els arbres hagin assolit una circumferència de més de 65 centímetres, no son aptes per a la producció de taps. No és fins a la tercera extracció quan s’obté el suro de reproducció, de suficient qualitat.

El cicle de pela en les finques gironines comprèn un període d’entre 13 a 15 anys i es calcula que per assolir una producció rentable i sostenible s’han de realitzar unes catorze campanyes de pela.

Tornar a la informació general del Congrés*
Associació Catalana d'Enòlegs
Centre Àgora. Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 - Vilafranca del Penedès

Tel. i fax: (93) 891 25 50
e-mail: enoace@teleline.es