Notícies

Agenda

Curs de Tast

Taller de Tast


ANOTA
LES DATES!

enobit
Viatge a les terres del txacolí i el rioja

Del 6 a l’11 d’abril, el viatge organitzat per l’Associació Catalana d’Enòlegs al País Basc i La Rioja va oferir una visió de conjunt de la producció vitivinícola d’aquestes zones

La primera etapa del periple va estar la ciutat de Pamplona, on només hi passàrem la nit per tal de poder ser a primera hora del matí a Zarautz. Allà ens esperava l’amic Bixente Eizagirre que seria el nostre guia durant tot el dia.

En primer lloc visitàrem les vinyes i el celler Gañeta situats a Getaria, el propietari dels quals és el president de la D.O. Txacolí de Getaria, Julián Ostolaza. Ens va explicar que aquesta denominació d’origen consta d’unes 120 hectàrees i que utilitzen les varietats hondarribi zubi (blanca) que és la majoritària i hondarribi beltza (negra) que és molt minoritària. La visita va finalitzar amb un tast del vi elaborat al celler. Abans de tornar a Zarautz vàrem anar a una conservera d’anxoves a Zumaia.

El següent punt de trobada va ser al celler Talai-Berri, propietat de Bixente Eizagirre. Després d’una completa visita a les instal·lacions dinàrem al mateix celler, tot gaudint de la gastronomia local.

Entre les característiques de la zona vinícola que abarca el txacolí, en destaquem la bellesa del paisatge (algunes vinyes espectaculars a tocar mateix de penya-segats sobre el mar) amb vinyes petites, tradicionalment amb un emparrat molt alt, sobrepassant fins i tot l’alçada d’una persona, i uns vins de l’any molt frescos, d’una acidesa molt marcada i un toc de carbònic que els fa molt vius. La nota més actual podrien ser els emparrats en cordó que es comencen a veure i la nota curiosa el vi negre jove que s’ha començat a fer a Talai-Berri durant la verema del 2000.

A la tarda, la visita va ser a la sidreria Saizar d’Usurbil, on aprenguérem més coses de la forma d’elaboració d’aquest singular producte, més «folklòric» que de qualitat, tot i que en realitat es fa el producte de consum extremadament ràpid que el mercat demana (pràcticament tot es consumeix en l’àmbit local).

A continuació anàrem al poble d’Altzo, on l’Aitor Amiano ens va impressionar amb una exhaustiva explicació de tot el procés d’elaboració de la mel d’abella.

La primera jornada la vàrem finalitzar a la sidreria Illumbe a Aginaga on vàrem sopar. Finalment anàrem a dormir a Donosti.

El Diumenge de Rams el dedicàrem a visitar Donosti i Hondarribia. Convidats per l’empresa J. Laffort y Cía vàrem dinar al restaurant La Perla, al bell mig de la platja de La Conxa. I per acabar el dia ens desplaçàrem fins a Logronyo, moment en què alguns companys vàren afegir-se al grup.

La Rioja, «catedral» mundial del vi

Allotjats a la capital de La Rioja, els dies 9,10 i 11 van estar dedicats intensament a visitar els següents cellers de la zona:

Rioja Alta

Es troba a la localitat d’Haro. És un celler que es troba en ple procés de modernització. Han construït un nou celler a Labastida. Tastàrem els seus productes Viña Ardanza i Barón de Oña. Vins d’un estil molt propi de La Rioja i que sempre han estat una referència a la zona.

Muga

També situat a Haro es tracta d’un celler singular degut a que només utilitzen recipients de fusta (tines i bótes) que ells mateixos construeixen. Es tracta d’una empresa familiar i el propi amo (l’Isaac Muga) i el seu fill petit (també Isaac) ens acompanyaren durant la visita i el posterior tast en què provàrem els seus vins Torre Muga i Prado Enea, així com vins varietals de graciano i tempranillo de l’any 2000, i el blanc també del 2000.

Cune

Emplaçat també a Haro, és un dels grans cellers de La Rioja. Els seus vins més coneguts són Viña Real i Imperial. Al celler destaca la sala de vinificació diferent a les sales tradicionals riojanes, en què els dipòsits són a peu pla i en què el buidat de la pasta es fa entrant-hi; en aquest cas, els dipòsits són penjats i s’omplen per un sistema de cobilots fet a mida i que ara mateix ja és una referència dins i fora de la Rioja.

Bodegas Franco-Españolas

Estan a Logronyo i el seu propietari és Marcos Eguizábal que les va comprar després de l’expropiació de Rumasa. Es troben en un important procés de creixement; les noves instal·lacions fan la impressió de estar molt ben pensades en relació amb les seves necessitats a curt i mig termini. En aquest celler hi vàrem sopar convidats per l’empresa Sartorius.

Fernando Remírez de Ganuza

És a Samaniego i es caracteritza per ser petit i molt modern. El fet diferenciador d’aquest celler és la selecció que fan de la verema, així com les peculiars formes dels dipòsits de maceració. A destacar també l’extrema netedat de les instal·lacions. Trien manualment tots els raïms en una taula de selecció atesa per vuit persones. Separen el raïm en dues parts: les cues (que és la part inferior del raïm i que elaboren en maceració carbònica) i les espatlles (que és la part superior del raïm més madura i que elaboren per a vins de reserva).

Herederos del Marqués de Riscal

Es troba a Elciego i és un celler molt gran i amb molta història. Entre les impressionants inversions que fan o han de fer hi ha un «faraònic» edifici projectat per Frank Gehry (l’arquitecte del Museu Guggenheim de Bilbao) en construcció o una impressionant sala de maceració i vinificació amb més de 100 dipòsits tradicionals de La Rioja. El celler d’elaboració és totalment nou i estan ampliant tant el parc de bótes com els magatzems d’ampolles. També disposen d’una taula de selecció de raïm. Elaboren els vins Marqués de Riscal i Barón de Chirel.

Finca Valpiedra

És a Cenicero i pertany al grup Martínez Bujanda. És un celler totalment nou construït al mig de la finca que li dóna nom. Impressionen tant les seves dimensions com l’estil de marbres, fusta i sostres alts, entre d’altres elements de la seva construcció. El projecte de sala de tast amb vistes sobre el riu Ebre també sembla en la línia impressionant de la resta ja construïda.

Murúa

És un celler de nova construcció (no té res a veure amb el fabricant de barriques (Murua). Està ubicat a Elciego i és de mida relativament petita. Disposa d’una magnífica col·lecció de pintures relacionades amb el món del vi així com d’una gran biblioteca de llibres enològics. Produeix vins blancs i negres de reserva, que vàrem poder degustar acompanyats d’uns choricillos que ens varen fer una tarda molt agradable.

El Coto

Es troba a Oyón i és un celler molt gran que pertany al grup Barón de Ley. Tenen dos cellers separats en les mateixes instal·lacions formades per un seguit d’edificis interconnectats entre ells per una xarxa de túnels subterranis de serveis on passen totes les canonades de vi, aigua, gas, electricitat, etc. Com molts dels cellers que vàrem visitar, a El Coto també estan ampliant i modernitzant les seves instal·lacions.

En resum, vàrem descobrir una zona amb una llarga tradició vitivinícola evident, amb un estil propi de fer les coses i sobretot d’elaborar els vins (l’estil «rioja» que tots coneixem). Però a la vegada ens vam trobar amb una zona vitivinícola en plena modernització i amb canvis i inversions importants molt recents. Cellers de vinificació amb automatismes i molt moderns, combinats amb els dipòsits de vinificació-maceració més tradicionals; naus d’envelliment i criança de bótes de roure noves i impressionants amb parcs de bótes treballades al més pur estil tradicional de La Rioja que requereix molta mà d’obra; una gran inversió en bótes de roure noves al costat de bótes i bocois de molts anys; gàbies de criança d’ampolles metàl·liques d’última generació al costat de les gàbies de fusta més tradicionals... Una de les coses en què tots estan d’acord és en la idoneïtat i en la personalitat de la seva varietat de raïm més extensa i més apreciada: el tempranillo.

El nostre viatge va concloure amb la visita a la nova fàbrica que l’empresa Ramondin té a Laguardia. Es tracta d’una instal·lació molt moderna amb mètodes de producció molt optimitzats, en la qual vàrem tenir l’oportunitat de conèixer amb detall tot el procés de producció de les càpsules (tant d’estany com de complex) que s’utilitzen en totes les ampolles de vi i de cava. La seva producció és de 6000 milions de càpsules per any. La visita va finalitzar amb un extraordinari dinar a la mateixa fàbrica.

Agraïments

Finalment, no volem oblidar-nos d’agrair tant a Bixente Eizagirre, que ens va organitzar les visites de Txacolí i les sidreries, com a l’Asociación de Enólogos de Rioja (i en especial als membres de la seva Junta Directiva, Jesús Bauza, Gerardo Mugaburu i José Luís Diaz) que van vetllar en tot moment per què ens trobessim com a casa. Gràcies a tots.
Associació Catalana d'Enòlegs
Centre Àgora. Polígon Industrial Domenys II
Plaça Àgora, 1
08720 - Vilafranca del Penedès

Tel. i fax: (93) 891 25 50
e-mail: enoace@teleline.es